top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHille Meetsma

Vandaag verbonden met Winsum en met jou Ruth.




Het is PalmZondag in Nederland en in Winsum doet dominee Ruth haar intrede of beter gezegd heeft ze dat net gedaan. Het voordeel van kerktelefoon, zelfs in Griekenland te beluisteren 😉.


Maar anders dan in Winsum, in de richting van Jeruzalem, maar terechtgekomen op Samos en Lesbos, is het hier op 21 april geen Pasen, pas een week later.


Hier geen menigte met mensen die “Hosanna“ roepen, maar mensen die elke dag in de rij moeten wachten voor brood en een warme maaltijd. Geen Jezus Christ Superstar, maar artsen en andere vrijwilligers die de mensen helpen. Vanuit hun eigen innerlijke vlam gedreven en afgereisd naar hier. Het Thomas-Evangelie, de Nag Hammadi geschriften, komt in mij boven nu.


Hier geen jong veulen dat nog niet is bereden, maar een muildier, bij een olijfboomgaard, dat er gehavend en vermoeid uitzag. Gisteren zag ik het dier staan.


Hier geen palmpaasstokken, maar police papers, hier ook Ausweis genoemd, die dagelijks vaak getoond moet worden.


Geen Jeruzalem als mooie stad, maar verlaten tavernes, restaurants en woningen omdat de economische malaise heeft toegeslagen, harder dan ooit door de komst van honderdduizenden vluchtelingen.


De haan die hier kraaide heet de EU, de rijke landen die Griekenland met het probleem opgescheept laten, geen tehuis voor de vluchtelingen en zelfs geen herberg, de stal moeten ze zelfs delen met meer gezinnen. De EU die eigenlijk verraad pleegt aan de Universele rechten van de Mens. https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/


Ruth, jij in je rol en zoekend naar aren die je kunnen voeden, mensen die jou kunnen ondersteunen op je nieuwe weg, die als aar, als licht, jou kunnen stimuleren en leiden om de mensheid weer een stukje op weg te helpen. Ik hoop dat jij je plek in Winsum hebt gevonden zoals ik hoop dat al de 66.000 vluchtelingen in Griekenland barmhartig opgenomen zullen worden in de landen van de Europese Unie.


Beste mensen thuis, laat het komende Paasfeest ook voor de mensen hier een nieuw leven betekenen, bid voor jullie broeders en zusters, al zijn ze moslim en moslima. Steek een kaars aan en denk aan hen, neem ze op in jullie gebeden. Jezus is niet gevlucht omdat hij wist wat er zou komen, zij zijn wel gevlucht om hun vege leven hier te sparen.


Op 28 april zal ik een kaars aansteken voor jullie allen. 🕯




67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het vervolg

De bedoeling was dag ik op Hemelvaartsdag terug zou komen, vandaag dus. Ware het niet dat het Alfacollege (Hoogeveen/Groningen) mij belde om te praten over het project van Samos Volunteers, een te mak

bottom of page