top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHille Meetsma

Eerste sponsorgeld wordt voor Wasserette gebruikt.


Samos Volunteers (SV) onderneemt een flink aantal activiteiten voor en biedt ook diensten aan de vluchtelingen. Één ervan is de wasserette die door Artsen zonder Grenzen is gekocht en is overgedragen aan SV die de dagelijkse kosten betaald, en die zijn aanzienlijk. Door deze hoge kosten is het nauwelijks mogelijk om geld te reserveren voor de wat eenvoudiger zaken die het werk van de vrijwilligers gemakkelijker maken en daarmee kunnen ze meer voor de vluchtelingen doen.


De voorzieningen die SV heeft zijn beperkt, 6 wasmachines en 6 drogers, de zesde machines zijn vandaag gerepareerd. Gemiddeld kunnen er dagelijks rond de 55-60 zakken vol met was verwerkt worden en dan moet er niets tegen zitten. 55-60 houdt in dat 55 personen die dag geholpen kunnen worden. Met ruim 4000 inwoners van het kamp duurt het gemiddeld 3 maanden voor je aan de beurt bent. U begrijpt dat elke verbetering in het proces minder fouten oplevert.


De dagelijkse routine start rond 08hr en eindigt rond 20hr. Het eerste deel is de ontvangst van de was, de registratie kost best veel tijd omdat er veel geschreven moet worden. Dit komt ondermeer door het (dwingende) verzoek door het kampmanagement die statistieken wil hebben. Daarnaast wil SV voorkomen dat mensen ‘voordringen’ en voor hun beurt langskomen.


Door in dit proces kleine aanpassingen te doen, door bijvoorbeeld voorbedrukte formuliertjes te gebruiken, wordt het geheel al efficiënter en kan sneller met de was gestart worden en hoeven vluchtelingen ook niet lang in de rij staan. Bij mooi weer is dat niet erg maar bij regen buiten staan, willen wij de mensen niet aandoen en naar binnen uitnodigen kan helaas niet.


De kosten om een hoeveelheid voorbedrukte notitieblokken te kunnen gebruiken zijn beperkt maar voor de vrijwilligers is dit een verademing en kunnen vluchtelingen eerder aan de beurt komen.


Samen met wat andere dingen hebben we al € 200 besteed. Van het ontvangen sponsorgeld wordt 25% van de opbrengst gebruikt voor Samos en 50% voor Lesbos, het overige deel wordt gebruikt als bijdrage in mijn kosten voor reis en verblijf.


Dank uit naam van het team van

Samos Volunteers

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vandaag op Nieuwsuur: Samos

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2295608-opvangkampen-op-samos-een-hel-dit-niet-eerder-gezien.html

Het vervolg

De bedoeling was dag ik op Hemelvaartsdag terug zou komen, vandaag dus. Ware het niet dat het Alfacollege (Hoogeveen/Groningen) mij belde om te praten over het project van Samos Volunteers, een te mak

bottom of page